הוקם במכללה למדינאות בשנת 2012 (תשע"ב) מתוך הבנה של חשיבותם האסטרטגית והחינוכית של לימודי האזרחות וההיסטוריה במדינת ישראל. חינוך לאזרחות במדינת ישראל דורש יותר מאשר היכרות עם מוסדות השלטון ותהליך החקיקה. המשמעות של היותנו אזרחים במדינת לאום יהודית דורשת הבנה של עברנו הלאומי, של הסיבות בשלן הגענו הנה ושל החזון המשותף שלנו כאזרחים במדינה. תכנית הלימודים נוגעת בסוגיות הליבה היסודיות ובנושאים אסטרטגיים חשובים, ותפקידה, מעבר לבניית התשתית המושגית והרעיונית, לכונן את זהותו של התלמיד כאדם וכאזרח.
מתוך הבנה זאת, הוקם המכון להוראת האזרחות וההיסטוריה שכולו מוכוון לקהילת המורים ועוסק באותם נושאי ליבה מרכזיים בתכנית הלימודים שמורים ותלמידים מבקשים להעמיק בהם חקר ולדון בהם בכיתות הלימוד. מתוך כך, אנו עוסקים בפיתוח שורה של תכנים למורים להעמקה והרחבה של הידע המקצועי, התשתית הפילוסופית והמחקרית של אמצעי ההוראה למורים.
המכון להוראת האזרחות וההיסטוריה פועל בשני תחומים: הפקת חומרי העשרה למורים, ופיתוח קורסים אקדמיים לסטודנטים להוראה. עבור המורים הפיק המכון חוברות העשרה אשר כוללות הצעות למערכי שיעור, ומאפשרות למורים להעמיק את ידיעותיהם האישיות ועל ידי כך להעשיר את הדיון בכיתה.
לחומרים שהפיק המכון לחצו כאן.
בנוסף לחוברות המיועדות למורים, המכון עוסק בכתיבה, הפקה והעברה של קורסים אקדמיים מקוונים עבור סטודנטים להוראה, מתוך שיתוף פעולה עם מכללת "אורות ישראל". בשנה הקודמת, הופקו במסגרת המכון שני קורסים מקוונים:
"יהדות בין נצרות לאסלאם" ו- "התמודדות יהודית עם מודרנה". הקורסים כבר נלמדו בשנה שעברה, על ידי תלמידים רבים כחלק מהחטיבה בהיסטוריה.
בשנה הנוכחית מופקים שני קורסים נוספים: בחטיבה להיסטוריה - הקורס "חשיבה היסטורית", ובנוסף, החלה לפעול חטיבה באזרחות, אשר במסגרתה הופק הקורס "כלל ופרט במחשבה העולמית והלאומית".